Tuesday

Good and Evil


Πέρα από το Νίτσε, και το βιβλίο του "το Καλό ενάντια στο Κακό", διάβασα πρόσφατα ένα εκπληκτικό βιβλίο, μια πραγματεία για το Καλό και το Κακό, που χρησιμοποιεί τον γνωστό μύθο της χώρας του Οζ.

Robert Maguire
Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West

Το μυθιστόρημα αποτελείται από πολιτικά, κοινωνικά, και ηθικά σχόλια που αφορούν το καλό και το κακό, και άν είναι πραγματικά.

Η ιστορία στρέφεται γύρω από Elphaba, το παρανοημένο πράσινο κορίτσι που γίνεται αργότερα η κακόφημη Κακή Μάγισσα της Δύσης. Η Elphaba απόκτησε το πράσινο δέρμα της μέσω μιας από τις σχέσεις της μητέρας της με ένα άτομο του Άγνωστου Έθνους, που ανακαλύπτεται αργότερα ότι να είναι ο Μάγος του Οζ προτού να φθάσει στη Σμαραγδένια Πόλη. Ο Μάγος δίνει στην μητέρα της να πιεί ένα πράσινο υγρό σε ένα πράσινο μπουκάλι που τελκά αποτελεί και τον λόγο που η Elphaba γίνεται πράσινη.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι τελικά, η ίδια η γέννηση της Elphaba, και ο χαρακτήρας που διαμορφώνει λόγω της διαφορετικότητάς της και της αντιμετώπισής της από τους άλλους, είναι προαποφασισμένα.
Πρέπει να γεννηθεί έτσι η Elphaba, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο μύθος του Οζ.
Πρέπει να γεννηθεί η Κακιά Μάγισσα της Δύσης, για να μπορέσει να διαπρέψει το Καλό.

Η πρωταγωνίστρια αφηγείται τα χρόνια της στο πανεπιστήμιο Shiz, καθώς επίσης και τα του ταξιδιού της στη Σμαραγδένια Πόλη και το Vinkus, μεταξύ άλλων μερών του Οζ.
Το βιβλίο εξηγεί τα κίνητρα της Elphaba και εξετάζει την αληθινή προσωπικότητά της.

Πολλοί γνωστοί χαρακτήρες από το Οζ χαρακτηρίζονται κακοί, συμπεριλαμβανομένων του Μάγου, της Glinda (εδώ αρχικά αποκαλούμενης "Galinda"), της Κακής Μάγισσας της Ανατολής (εδώ αποκαλούμενης Nessarose), και της γνωστής σε όλους Dorothy.

Ο μύθος του Οζ αντιστρέφεται, και δείχνει τελικά ποιά είναι εκείνα τα γεγονότα στην ζωή μας, που μπορούν από καλούς να μας μετατρέψουν σε κακούς.

Μπορεί η ιστορία να ακούγεται παιδική, αυτό το βιβλίο όμως δεν είναι καθόλου για παιδιά.

1 comment:

Anonymous said...

The COURAGE COWARDLY DOG
appliance I'm creating is a photo album,are a accepted accident in bartering COURAGE COWARDLY DOG DVD
. The angel agenda eventually will authority the completed COURAGE COWARDLY DOG DVD COLLECTION
.